top of page

Genealogie van Erp en Jans

Bijna 25 jaar geleden begon de interesse in de geschiedenis van mijn familie en die van mijn echtgenote Ans. We hebben allebei een exacte achtergrond en hechten aan een feitelijk relaas, goed onderbouwd met originele documenten, aktes, kadasterkaarten en foto’s, historisch en genealogisch verantwoord dus.

Dit is het uitgangspunt geweest vanaf het allereerste begin van onze genealogische zoekacties. Het begon in 1989 toen Ans met de wetenschap dat haar opa Piet Jans uit Escharen kwam, op zoek ging naar meer genealogische informatie in het streekarchief in Grave. Ook ik werd nieuwsgierig en niet veel later werd begonnen met de stamboom van van Erp uit Geffen en was ik regelmatig in het BHIC in Den Bosch te vinden. Vanaf 1989 werd de gevonden informatie gedeeld op genealogieonline. In 2012 stapte ik over op MyHeritage om de gevonden gegevens weer te geven en te beheren; deze genealogische database en website is alleen toegankelijk voor leden. Het betreft niet alleen de van Erp stamboom, maar de database bevat meerdere gelinkte stambomen met o.a. de namen Jans, van Overbeek, Elbers, van de Koolwijk, van Tuijl, Langens en van Houtum, in totaal meer dan 5000 personen met veel foto’s, aktes en andere genealogische documenten. Mijn neef Arnout, zoon van broer Willie, ziet deze genealogische verzameling ook als een uitdaging en is erg actief in het verder invullen van de stamboom van onze van Erp familie en is ook medebeheerder van de Myheritage website.

Voorouders Piet.jpg

Een foto-impressie

IMG_0290.jpg
de05^020.jpg
de03^008.jpg
Img0123.jpg
de05^014.jpg
de10^04.jpg
Gescande foto-3_edited.jpg

Wilhelmus van Erp – Tweede burgemeester van Geffen en eigenaar van molen de Vlijt

Piet's Blog 16 mei 2016

Mijn broer Willie en zijn zoon Arnout hebben in de afgelopen drie jaren zoveel informatie verzameld over Wilhelmus van Erp, een van onze voorvaderen, dat ze besloten er een boek over te schrijven. Wilhelmus (1802 – 1883) was de tweede en langstzittende burgemeester van Geffen, en eigenaar van molen De Vlijt. Geffen is het Brabantse dorp waar ik geboren ben en meer dan twintig jaar van mijn leven heb gewoond.

Dit verhaal is de basis voor mijn geschiedenis.

Het boeren zit ze in de genen – de familie Jans in Mill, Escharen en Balgoy van 1632 tot heden

Piet's Blog 3 mei 2016

Begin vorige eeuw, om precies te zijn op 6 mei 1910, trouwde Petrus Johannes (Piet) Jans uit Escharen met Johanna Arnolda (Hanna) Kersten uit Balgoy. Zij trouwden in op de boerderij aan de Torenstraat in Balgoy van de ouders van Hanna Kersten, Hendrikus Kersten en Elizabeth de Bruijn, die er vanaf 1876 hadden geboerd.
Na Piet Jans, werd het boerenbedrijf aan de Torenstraat in Balgoy overgenomen door zoon The en op dit moment is het bedrijf in handen van diens zoon Frans. Dus na Mill en Escharen boert de familie Jans al weer drie generaties (ruim honderd jaar) in Balgoy.

Een natte tabakspruim in plaats van een pepermuntje

Piet's Blog 23 juli 2018

Wat doe je in je vakantie, behalve genieten van het mooie weer op Noord-Beveland aan het mooiste strand van Nederland? Op het strand kun je niet anders dan een luisterboek “lezen”, maar ’s avonds dan heb je lekker tijd voor het schrijven van een blog of bijvoorbeeld het lezen van verhalen op de BHIC website.

Hanna Kersten trouwt met Piet Jans uit Escharen – over burgemeesters en gemeentesecretarissen

Piet's Blog 6 augustus 2017

Hanna Kersten uit Balgoy en Piet Jans uit Escharen trouwden in 1910. Om precies te zijn op 6 mei 1910 in Balgoy (BS Balgoy, inventarisnummer: 8073).

Om meer te weten te komen over wie er in een bepaalde periode waar gewoond heeft in Balgoy, kan het bevolkingsregister van de gemeente uitkomst bieden. In andere gemeentes kan gebruik gemaakt worden van 10-jaren tafels, een index met periodes van 10 jaren. Het bevolkingsregister van Balgoy heeft geen index. Er is een digitaal bestand beschikbaar met 246 images, die verdeeld zijn over twee periodes, de periode 1860 – 1890 en de periode 1890 – 1923. De administratie stopt in 1923, omdat Balgoy en Keent vanaf 1924 gemeente Overasselt zijn geworden. Het ligt voor de hand om in de periode 1890 – 1923 te gaan zoeken naar het blad met gegevens over Hanna Kersten en Piet Jans, wetende dat ze in mei 1910 getrouwd zijn in Balgoy.

In dankbare herinnering aan mijn moeder Net van Erp - van de Koolwijk

1 augustus 2022

Na een kort ziekbed, hebben wij bedroefd, maar ook wetend dat het zo goed is, afscheid genomen van ons mam, trotse oma en super-oma.
Geboren te Macharen op 21 april 1930 en overleden, voorzien van het H. Sacrament der zieken, te Nuland op 26 juli 2022 in de leeftijd van 92 jaar. Op 1 augustus werd zij vanuit de H. Maria Magdalenakerk bij ons pap te rusten gelegd op het parochiekerkhof naast de kerk.
Een opgewekte, hartelijke en humorvolle vrouw. Liefdevol, beschermend en zorgzaam, maar wel altijd zichzelf. Een sterke vrouw. Zolang ze thuis woonde had ze de regie en dat loslaten vond ze erg moeilijk.

Met Pensioen - herinneringen aan de Veegerkliniek in Nijmegen

Piet's Blog 7 december 2022

En dan is het zover…. Na meer dan 44 jaar onderzoek op de afdeling Dermatologie (Huidziekten) van het Radboudumc (Radboud Universitair Medisch Centrum) “mag je met pensioen”. Natuurlijk was er op 3 november een heel gezellige afscheidsreceptie en daarna een etentje met de directe collega’s. Nu, een paar weken later, is het tijd voor een eerste terugblik. Tijd voor een stukje geschiedenis van de afdeling Dermatologie en wel het begin op de Veegerkliniek aan de Javastraat, ver van het Radboudterrein.

bottom of page