top of page
WP092 IMG_2532.jpg

Publicaties

Ballegoyse minsen (1979)

Film gemaakt door Cor van den Berg op verzoek van harmonie Kunst en Vriendschap in de tweede helft van de jaren zeventig. Het geeft een heel mooi tijdsbeeld van het dorp Balgoy en met name van de mensen die er woonden.

Op zoek naar de ambtsketen van de gemeente Balgoy en Keent

Item uit het nieuws van TV Gelderland van 3 juni 2023 over de ambtsketen van de voormalige gemeente Balgoy en Keent.

De ambtsketen van de laatste burgemeester van Balgoij ligt nu in de vitrinekast in de Burgemeesterskamer van Kasteel Wijchen. Althans een foto, want de echte keten is in het bezit van de familie De Bruijn. (Wijchen Nieuws.nl 16 juli 2023)

Alweer een paar jaar geleden, als ik me goed herinner met de opening van het gemeentehuis aan de Kasteellaan in Wijchen, hadden Rudy van Haren en ik het idee opgepakt om uit te zoeken wat er met de ambtsketen van de laatste burgemeester van Balgoy en Keent is gebeurd. Dat ook de gemeente Balgoy en Keent zo’n ambtsketen heeft gehad wisten we door een foto die afgedrukt staat in het boek 60 jaar harmonie Kunst en Vriendschap van Wim Verhoeven. Het leek ons mooi om de ambtsketen op te nemen in de collectie ambtsketens van Kasteel Museum Wijchen, of op zijn minst daar een tijdje tentoon te stellen.

Op mijn weblog vind je een uitgebreid verhaal.

Berichten in de Gelderlander en de Wegwijs.

De Gelderlander 2011.png

Een vergeten stukje oud-Brabant bij Balgoij

Artikel in de Gelderlander (o.a. Wijchen-Beuningen) van 11 augustus 2011 met interview Werner Peters en Piet van Erp over de expositie in de Oude Toren op 4 en 11 september. De expositie van deze keer gaat over de veranderingen in c.q. herbestemming van de Loonse Waard (Loonse Uiterwaarden).
(De Gelderlander (Geert Geenen) 11 augustus 2011)

zilveren draagspeld Piet van Erp - Wijchense Omroep TV - 30 september 2016

Piet van Erp ontving donderdag 29 september een zilveren draagspeld voor zijn verdiensten in het dorp Balgoy.  De Zilveren Draagspeld wordt toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan personen die zich op een bijzondere wijze voor (een deel van) de Wijchense gemeenschap inzetten of een bijzondere prestatie hebben verricht.

Boek: Boeren, burgers en buitenlui
verhalen over Balgoy en de Balgoyse minse

“Boeren, burgers en buitenlui”: de korte verhalen in dit boek hebben betrekking op de leefbaarheid van de kleine leefgemeenschap Balgoy en zijn voorbeelden voor zowel geboren en getogen Balgoyenaren als voor nieuwe inwoners. Het verbindt de Balgoyse en Keentse mensen met het landschap, werk, culturele leven en de bebouwing.

eBook: Balgoyse minse, het vervolg
verhalen over Balgoy en haar inwoners door de eeuwen heen

 "Balgoyse minse, verhalen over Balgoy en haar inwoners door de eeuwen heen, het vervolg". Zoals de titel zegt is het boek een vervolg op een eerder verschenen boek. Wel een eBook (Flipbook) deze keer, met verhalen over Balgoy en de Balgoyse mensen. De verhalen zijn (deels bewerkingen van) in 2017 en 2018 op deze weblog geplaatste teksten.

eBook: Balgoyse minse
verhalen over Balgoy en haar inwoners door de eeuwen heen (verschenen in 2019 en 2020)

Ik was zo enthousiast over Balgoyse minse, het vervolg met verhalen uit 2017 en 2018, dat ik ook de jaren 2019 en 2020 heb gebundeld tot een eBook (Flipbook) om zo de geschiedenis van Balgoy en Keent levend te houden. Tweehonderd pagina's verhalen en geschiedenis. Lees, leer en geniet ervan!

Johannes der Kinderen of Bart Peters, Geffen of Keent?

Op zoek naar verwanten kwam mij in het jubileumboek (Geffense Gezichten, Verzameling familiefoto’s 1900-2000) van de heemkundewerkgroep “Vladerack” uit Geffen een gezinsfoto onder ogen van een man en vrouw met kind en met op de achtergrond een standerdmolen. Het onderschrift vermeldt dat het de familie J. der Kinderen-Peters betreft ("Vladerack", 2000). Die foto had ik eerder gezien in een boek van Balgoyenaar Ries van Haren. Hoe, wat en wie?
(Tweestromenland 143 (2010) 17-20)

QR Codes Balgoy en Keent

Het Land van Maas en Waal heeft veel te bieden. De gemeenten Wijchen, Druten, Beuningen en West Maas en Waal sloegen de handen ineen en namen het initiatief tot het maken van een route in het Land van Maas en Waal. Deze route bevat meer dan honderd cultuurhistorische locaties die ter plekke met een QR-code zijn gemarkeerd. De QR-codes verwijzen naar teksten en afbeeldingen op mijnGelderland.nl en naar onderdelen van spannendegeschiedenis.nl.

(Website van Pagus Balgoye)

Zilveren Draagspeld voor Balgoyenaar Piet van Erp

Burgemeester Verheijen was samen met de wethouders Gerrits en Schaap gewoon op werkbezoek bij Harmonie Kunst en Vriendschap. “Het beste reclamebord voor het dorp” zo typeerde burgemeester Verheijen Piet van Erp. En daarom kreeg Piet een gemeentelijke onderscheiding, de Zilveren Draagspeld, opgespeld.

(WijchenNieuws.nl (Hans Bouwman) 30 september 2016)

Koningin Wilhelmina was hier in 1926...

In 1926 werd het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal getroffen door een verschrikkelijke watersnoodramp. Het is een van de vele die het gebied na de bedijking van rond 1300 moest ondergaan. Op Oudejaarsdag 1925 stak er een hevige zuidwesterstorm op. De golven sloegen een gat in de Maasdijk in Nederasselt. Om 7 uur 's morgens stroomde het water de polder in.

(De website Mijn Gelderland vertelt de geschiedenis van Gelderland, in canons, routes, specials en losse verhalen)

Slachtoffer van de grillen van de Maas?

Dat de Maas een grote rol speelde in het leven van de mensen die aan beide zijden van de rivier woonden is al vaker beschreven. Deze keer een voorbeeld aan de Brabantse kant van de Maas. Was Gertrudes van Raaij, echtgenote van Godefridus Jans, slachtoffer van de grillen van de Maas?

(Website van Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC))

In gesprek met Frans Berben en Harrie Jans over de maaskanalisatie (2007)

Balgoy en Keent waren, tot de maaskanalisatie eind jaren dertig een feit was, fysiek met elkaar verbonden en vormden tot 1923 zelfs een gemeente, de gemeente Balgoy en Keent. Het is belangrijk om de verbinding tussen de twee kernen te koesteren en de verhalen uit die tijd te bewaren. Frans Berben en Harrie Jans maakten het mee en vertelden erover tijdens een interview dat Werner Peters en ik hadden met ze op 19 juni 2007. Het gesprek werd gefilmd door Adriaan Berben.

Gelderlander 25012016 HoldschenHoek.jpg

Dankzij wifi verscheen de waterput

Daar waar prins Ruud d'n Urste van Balgoij resideert, woonde al eerder een magistraat. Piet van Erp zocht het uit. De geschiedenis van een boerderij in de Holtsehoek.
De Gelderlander (Menno Pols) 25 januari 2016

Boekpresentatie over de Balgoyse minse - Wijchense Omroep TV - 10 september 2017

Bij de oude St. Jans Toren presenteerde schrijver Piet van Erp op zondag 3 september zijn boek "Boeren, Burgers en Buitenlui". In het boek staan verhalen over Balgoyse minse. Na een korte inleiding door Wil Giesbers nam Piet uitgebreid het woord "Ik kom zelf uit Brabant, maar ik vind het belangrijk dat de geschiedenis wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Daarom heb ik dit boek geschreven. De presentatie werd muzikaal bijgestaan door de Harmonie Kunst & Vriendschap uit Balgoy.

Balgoy en Keent gescheiden

Begin twintigste eeuw zijn er grote zorgen over de waterbeheersing van de Maas. Tussen 1900 en 1927 veroorzaakt de Maas veel problemen. De regering in Den Haag besluit de dijken van de Maas te verzwaren. Bij de overstromingen van 1926 concluderen de bestuurders dat dijkverzwaring alleen onvoldoende is.

(Website Canon van Nederland - Verhaal tussen Maas en Waal)

Balgoij mist geamputeerd Keent nog steeds

ZOMERSERIE: DE OVERKANTBALGOIJ - ‘Hier, aan de grens van het Brabantse en Gelderse land, ligt nog maar een half dorp: de rest ligt aan de overkant. Van Niftrik tot aan Grave helemaal opnieuw gegraven, bracht de Maas een scheiding in het Balgoijse land.’ 

(Brabants Dagblad (Peter van Erp) 8 maart 2019)

Lintje voor Piet, Erepenning voor de Balgoijse harmonie

BALGOIJ - Zijne Majesteit liet donderdagavond twee eerbetonen bezorgen in Balgoij. De honderdjarige harmonie Kunst & Vriendschap kreeg een Koninklijke Erepenning. Voorzitter Piet van Erp ontving die, en werd zelf ook nog een Lid in de Orde van Oranje Nassau.

(De Gelderlander (Leo Klaassen) 2 juli 2020)

Boek: Geleefd Verleden - Balgoy in de 20e eeuw

Ries van Haren had het idee overledenen begraven op het kerkhof in Balgoy in een boekwerk samen te brengen. Met foto’s, waar wie gewoond heeft, gedachtenisprentjes en een levensverhaal van de betrokkenen.
Hij heeft geprobeerd zoveel mogelijk mensen die hij gekend heeft, of veel over heeft horen vertellen, op papier te zetten. Echtparen, waarvan een partner enkele jaren geleden nog leefde, heeft hij als regel niet vernoemd.

Boek: 60 Jaar Kunst en Vriendschap

"Kunst en Vriendschap 1919 - 1979". Het idee voor dit boek kwam voort uit een informatieve vergadering over het te vieren 60 jarig bestaan van de Balgoyse harmonie "Kunst en Vriendschap" op 19 maart 1979. Het boek is daarom bedoeld, als een jubileumwerk, niet alléén van de voornaamste wapenfeiten van de harmonie tot 1979, maar schenkt ook aandacht aan belangrijke dorpsgebeurtenissen.

Boek: Thijnsboek der Vrijheerlijckheyt Balgoy en Keent

Dit is een belangrijk stuk historisch en cultureel erfgoed; een handgeschreven Balgoys en Keents boekwerk uit het begin van de 18e eeuw. Het is het belastingregister van de ambachtsheer van Balgoy en Keent en bevat informatie over de tijnsen (tienden) en erfpachten die jaarlijks op St. Lambertusdag aan hem verschuldigd waren.

Kunst en Vriendschap: een eeuw oud, maar eeuwig jong

‘Eeuwig jong’ is de slogan die de honderdjarige muziekvereniging van Balgoij gebruikt bij de viering van het jubileum. ,,Waarschijnlijk niet erg origineel, maar hij past wel heel goed bij onze muziekvereniging”, zegt voorzitter Piet van Erp. Komend weekend is het feest in Balgoij, want dan viert Kunst en Vriendschap het feit dat de club een eeuw geleden is opgericht.

(De Gelderlander (René Megens) 16-5-2019)

Boek: Marga’s huwelijk met de Heer van Wiechen

De inwoners van Balgoy mochten in 1977 door middel van een referendum kiezen tussen aansluiten bij een andere gemeente, namelijk Wijchen, of blijven bij de gemeente Overasselt, waar ze sinds 1923 deel van uitgemaakt hadden. De aanloop naar het referendum was een periode in de Balgoyse geschiedenis die voor veel onrust gezorgd heeft. Het referendum van 1977, dat landelijk nieuws was, was voor Ries de aanleiding tot het schrijven van het verhaal over het huwelijk van Marga van Ballegoij met de Heer van Wiechen.

Film Tweestromenland in Beeld en Geluid: De boeren, burgers buitenlui Balgoy (2017)

Het Land van Maas en Waal heeft wel wat Brabants. Dat geldt ook voor het kleine dorpje Balgoij. Maar er is toch een verschil: in Balgoij vóelen ze zich ook halve Brabanders. En dat merk je aan van alles: aan de saamhorigheid, de betrokkenheid, de sfeer in het Wijchense kerkdorpje.
Piet van Erp is auteur van het boekje Boeren, Burgers en Buitenlui, dat op Monumentendag 2017 verscheen. Jarenlang schreef Van Erp op het internet blogs over Balgoijers die hij ontmoette en dorpsgenoten over wie hij las. Die verhalen werden gebundeld in het boekje, dat meteen al gretig aftrek vond.

Compilatie van films over Balgoy 1964 en 2002

Adriaan Berben maakte deze compilatie van filmbeelden uit zijn videoarchief. Films die hij gemaakt heeft in Balgoy in 1964 en 2002.

"Mensen verwachten dat er niet veel zal veranderen"

De mogelijke fusie tussen Druten en Wijchen houdt de gemoederen van de inwoners van beide gemeenten bezig. Ruim 40 jaar geleden ging dat in Balgoij heel anders.

Het dorp mocht in 1977 bij de gemeentelijke herindeling namelijk door middel van een referendum zelf beslissen of het bij de gemeente Overasselt bleef, of overging naar de gemeente Wijchen. Het werd uiteindelijk Wijchen en Balgoij ging op 1 juli 1980 over. In de aanloop naar het referendum ontstond een soms fanatieke strijd tussen de twee 'kampen'. Balgoijenaren Geert-Jan Arts (53) en Richard van den Boogaard (66) kunnen het zich nog goed herinneren.

(De Gelderlander (Irma van Teunenbroek) 2 juli 2020) 

a298091380i0007_max1024x_edited.jpg
Schermafbeelding 2022-04-04 om 22.14.37.png

Facebook kan ook bron zijn van Balgoyse herinneringen

De Facebookgroep "Blik vol herinneringen" is met name bedoeld voor mensen in Wijchen (plus kerkdorpen) en directe omgeving en mensen die daarmee een link hebben. En dat om zaken te delen die met Wijchen e.o. te maken hebben: foto's (van gebouwen, gezinnen, scholen), verhalen en belevenissen enz. met als doel herinneringen op te halen en te delen onder elkaar om zo nieuwe herinneringen te kunnen maken. Dus trek maar een blik herinneringen open! (a.u.b. niet al te recente herinneringen van deze week of van gisteren...)
Mensen van overal vandaan mogen meegenieten van al het moois/ouds van Wijchen en directe omgeving.

Koninklijke Erepenning voor harmonie Kunst en Vriendschap en Koninklijke Onderscheiding voor de voorzitter

Ter gelegenheid van de afsluiting van het jubileumjaar van Kunst en Vriendschap mocht ik als voorzitter op donderdagavond 2 juli 2020 uit handen van burgemeester Marijke van Beek een Koninklijke Erepenning in ontvangst nemen. Dit gebeurde op de parkeerplaats van dorpshuis ’t Balgoyke waar leden en ereleden van Harmonie Kunst en Vriendschap samen waren gekomen. Deze bijzondere eer valt maar weinig verenigingen in ons land ten deel en is voor de vereniging een mooie tastbare herinnering aan het 100-jarig jubileum. Maar de verrassing was nog niet compleet.
Na de uitreiking van het ereteken vulde de parkeerplaats zich verder met afgevaardigden van andere Balgoyse verenigingen, en tot mijn verrassing met familieleden en buren en werd ik toegesproken door burgemeester Van Beek. Zij vertelde dat ik me sinds 1994 op intensieve wijze ingezet heb voor de samenleving en veel van mijn vrije tijd heb gestopt in de Balgoyse gemeenschap, die 720 inwoners telt. Voor het totaal aan vrijwillige inspanningen voor de samenleving ontving ik op donderdag 2 juli 2020 een Koninklijke onderscheiding en werd ik benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Erepenning.jpg

Intranet Radboudumc Nieuws - Radboudpluim voor Piet van Erp

(https://www.radboudumc.nl/intranet/nieuws/2022/april/radboudpluim-voor-piet-van-erp)

Dr. Piet van Erp, werkzaam op de afdeling Dermatologie, kreeg vandaag, 20 april 2022, de Radboudpluim uit handen van bestuurslid Mark Janssen.  In het diepste geheim werd deze feestelijk gebeurtenis voorbereid, aangezien er weinig aan Piets aandacht ontsnapt en hij tot in de krochten van de afdeling Dermatologie betrokken is bij allerlei werkzaamheden. Hij is dan ook al decennialang een belangrijke spil binnen deze afdeling: hoog tijd voor deze Radboudpluim. 

Tot grotere hoogte 

Naast zijn loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker heeft Piet zich steeds verder ontwikkeld tot iemand die voor de hele afdeling, én daarbuiten, van grote waarde is door zijn ondersteuning en samenbindend vermogen. Hij stelt zich altijd tot doel om de verbinder te zijn tussen verschillende groepen, zoals de laboratoriumonderzoekers en de klinisch onderzoekers. Dit, omdat hij ervan overtuigd is dat dat het werk tot grotere hoogte kan brengen. 

Probleemoplosser 

Naast zijn grote kennis over de biofysische en analytische meetmethoden aan de huid en de flowcytometrie is Piet de onbetwiste probleemoplosser voor alle ICT-systemen. Ook is hij voorloper als het gaat over de implementatie van nieuwe software en apparatuur binnen alle gelederen van de afdeling Dermatologie en daarbuiten.  Het concept life long learning is Piet op het lijf geschreven, ook buiten het Radboudumc. Naast zijn wetenschappelijke impact, is Piet ook maatschappelijk zeer betrokken. Zijn tomeloze inzet en bestuurskunde is al meermaals onderscheiden en daar hoort de Radboudpluim uiteraard ook bij. 

Koningin Wilhelmina ging er direct heen:
Balgoij krijgt watersnoodmonument, wanneer volgen anderen?

De Gelderlander, Peter Deurloo 3 maart 2023

Balgoij krijgt in 2026 een watersnoodrampmonument. Honderd jaar na de rampzalige gebeurtenissen van 1926. En als het aan de initiatiefnemers ligt, zal elk Maasdorp over drie jaar een eigen gedenkplek hebben.

Gelderlander 3 maart 2023.png

100 jaar KenV in beeld en geluid

100 jaar harmonie in Balgoy: balans vinden tussen kunst en vriendschap. Harmonie Kunst en Vriendschap uit Balgoy is een muziekvereniging met een harmonie en drumband in een dorp met ca. 700 inwoners. Harmonieën en fanfares zijn er in vrijwel elk dorp; vaak behoren ze tot de oudste verenigingen. Harmonie Kunst en Vriendschap uit Balgoy al meer dan honderd jaar en dat is een leeftijd om trots op te zijn. Samen met de andere inwoners van onze kleine onafhankelijke leefgemeenschap wil de vereniging zo goed mogelijk bijdragen aan het gemeenschapsleven.

bottom of page